Valkerij is per definitie het jagen met geoefende roofvogels op natuurlijke prooien. Ze groeide uit van een jachtmethode tot een sport.roofvogel Valkerij bestaat uit twee disciplines namelijk de hoge en de lage vlucht.

valkenierDe hoge vlucht:
voor deze discipline wordt gebruik gemaakt van open terrein, Hier worden de meeste valken voor gebruikt en er wordt gejaagd op vliegend veerwild.

De lage vlucht:
Hier worden vooral de havikachtige ingezet zoals: havik, sperwer, roodstaartbuizerd, woestijnbuizerd en enkele soorten arenden; met deze vogels word op haar en veerwild, zoals konijn, hazen, Vossen, fazanten en eenden gejaagd.

Aangezien Ik iemand ben die de sport van het weide spel met mijn vogels uitoefen hou ik mijn vogels in beweging, en in goede gezondheid. Ze worden dus dagelijks in de vrije natuur gevlogen en getraind.

Bedenkingen:

De aandacht van de aspirant valkenier zal aan vele dingen moeten besteed worden ,vooraleer hij kan starten met het africhten van zijn eerste vogel.
Naar mijn mening zijn er te veel beginners die zich niet kunnen realiseren dat een roofvogel geen één of ander sportmateriaal is die hen helpt hun hobby te beleven. Eens men begint te trainen met een roofvogel moet hij dagelijks blijven trainen om de top conditie van de vogel op pijl te houden.

De valkerij vooral in de beginperiode is één van de moeilijkste dingen om aan te leren, het is daarom dan ook aan de ervaren valkenier om de aspirant te helpen.

Een getrainde vogel is geen vogel die kan gehouden worden voor het plezier van de eigenaar. Het is dan ook zo dat verlof voor een valkenier zeer weinig vermeld staat op zijn agenda, want het is zeer moeilijk, en dit moet een valkenier dan ook goed "besefen"! om iemand te vinden die voor je vogels zal kunnen zorgen tijdens of terwijl je op verlof bent. Iemand die zeer weinig tijd kan besteden aan zijn vogels zal nooit echt kunnen evolueren tot een goede valkenier.

Iemand die roofvogels houd en ze niet geregeld vliecht is geen valkenier in hart en ziel.
Meer dan dertig jaar ervaring.
Jemima Parry Jones
Website: ICBP